Skip to content

Òpera als Caputxins

01-03-2018 / Barcelona

Avui ha vingut, a l’espai del dejuni que s’està fent als Caputxins de Sarrià, la Txell Borràs a parlar-nos d’òpera.

Ha estat una sessió molt interessant i alhora molt emotiva per la passió que transmet la Txell per aquest gènere musical i les seves ganes de compartir-ho. Alguns dels que hi érem hem après que l’òpera té un llenguatge narratiu i un d’emocional; que en els seus inicis, inspirada en els grecs, era més aviat festiva, com imitant els balls de l’època; i que Mozart, un geni, va revolucionar i alhora estructurar l’òpera, i hi va aportar elements distintius per definir moments emocionals específics, com la mort, l’amor,... que es van establir i utilitzar després.

Sembla que l’òpera era un espai per a les relacions socials i per tant, a diferència d’ara, mentre els artistes actuaven el públic la feia petar.

L’òpera transmet emocions, i és un llenguatge artístic per explicar històries. En aquest context ens ha sorprès descobrir que Mozart fou un provocador i donà veu i música a un llibre censurat de l’època perquè carregava contra l’establishment. Curiosament aquesta obra va poder passar la censura, i es veié a molts teatres del país, cosa que no està passant actualment a l’Estat Espanyol, on la censura és ben present.

I finalitza la presentació, com a lligam a la causa dels dejunadors, parlant-nos de les òperes de temàtica nacionalista, anomenant “Don Carlo” de Giuseppe Verdi, on relata la relació del rei  i la inquisició de l’imperi Espanyol amb  Flandes.