Skip to content

El dejuni per als ostatges s'inicia aquest diumenge a Moià

05-04-2018 / Moià

El dejuni col·lectiu per la llibertat dels presos polítics i els exiliats, impulsat per l’Assemblea Nacional Catalana amb el suport d’una quinzena d’entitats i col·lectius que treballen pels drets humans, iniciat el 26 de febrer passat als Caputxins de Sarrià amb el títol de Prou d’ostatges, continuarà el seu periple itinerant per Catalunya diumenge vinent, 8 d’abril, a Moià, on s’hi durà a terme fins el dijous 12 d’abril.

Una dotzena de participants, que s’aniran rellevant per torns d’un mínim de dos dies i un màxim de quatre, ja s’han inscrit a hores d’ara per aquesta acció de solidaritat i de denúncia pública que tindrà lloc a l’allotjament rural Masia Montbrú, situada als afores de Moià. Els arguments i el funcionament del Dejuni s’expliquen en detall al web www.prouostatges.cat, que és el lloc on poden inscriure’s les persones que hi estiguin interessades, d’entre 18 i 75 anys, que tindran un seguiment mèdic.

En aquest mateix espai s’hi duran a terme conferències, recitals de poesia, tallers de manualitats i de cartes als presos i exiliats, sessions de relaxació, concerts i altres actes públics d’acompanyament als dejunadors i en favor dels ostatges i dels drets humans. Es tracta d’actes organitzats per l’ANC de Moià i del Moianès, així com d’altres entitats que hi vulguin col·laborar.

Actes d’acompanyament

Així, el dejuni s’iniciarà diumenge 8 d’abril a les 20h, amb la interpretació del Cant dels Ocells per part dels Musics d’Artés per la Llibertat, que traslladaran al Dejuni de Moià la cantada que fan cada dia a Artés en favor dels presos i dels exiliats. Tot seguit hi haurà una conferència-col·loqui de Fèlix Simon, de l’associació Fam de Llibertat, sobre “El sentit dels dejunis de solidaritat i de denúncia pública”.

En dies següents hi ha previstes conferències i actes diversos, majoritàriament a les 8 del vespre, al voltant de l’hora en què es fa el relleu de dejunadors, encara que al llarg del dia es realitzaran altres activitats. Així, dilluns l’antimilitarista Pepe Beunza parlarà de “La no-violència com a eina d’alliberament”, dimarts serà l’exdirigent de la Crida a la Solidaritat Àngel Colom qui explicarà per què s’ha reorganitzat de nou la vella Crida, ara com a Crida per la Llibertat, mentre que dimecres la conferència anirà a càrrec del pallasso Jordi Pesarrodona, que alhora és regidor de Sant Joan de Vilatorrada (Bages), investigat judicialment per haver lluït el seu nas de clown en un dels escorcolls de la Guàrdia Civil a dependències de la Generalitat el 20 de setembre. Dijous el Dejuni es clourà amb un recital poètico-musical de la poetessa Montserrat Altarriba, acompanyada al teclat per Nati Ortega i al saxo per Roger Español, l’home que va perdre un ull a causa de les carregues policials de les forces de seguretat espanyoles durant el referèndum de l’1 d’octubre, entre altres actes que s’aniran anunciant al web www.prouostatges.cat

El Dejuni és una acció que es proposa denunciar la repressió política de l’Estat espanyol, que ha convertit en veritables ostatges Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, reclosos a Soto del Real pel lideratge exercit a l’ANC i Òmnium; el president Carles Puigdemont, empresonat a Alemanya, a causa de l’extradició demanada pel govern espanyol; el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, reclosos a la presó d’Estremera; l’expresident del Parlament i la consellera Dolors Bassa, empresonades a Alcalá de Henares, i que  manté a l’exili les conselleres Clara Ponsatí i Meritxell Serret, els consellers Toni Comín i Lluís Puig, així com l’exdiputada Anna Gabriel i la diputada Marta Rovira. Totes aquestes persones són a hores d’ara els rostres més visibles d’una àmplia llista de persones perseguides judicialment per estar defensant de forma democràtica i pacífica la causa de la independència de Catalunya.

No normalitzar la repressió

El Dejuni és una acció pròpia del moviment de la no-violència que s’impulsa per deixar clar que no es normalitza la repressió i l'agressió als drets fonamentals que suposa l’empresonament, l’exili i la persecució a què estan sotmeses centenars de persones que són víctimes d’una causa general.

El dejuni es fa per:

Solidaritat: Perquè només el poble salva el poble.

Per Dignitat: Perquè no hi haurà normalitat fins que els ostatges tornin a casa i puguin accedir als càrrecs i responsabilitats que el poble els ha encarregat.

I com a denúncia: Perquè cap sistema polític que s’anomeni democràtic pot usar la persecució politicojudicial.

Entitats adherides

La iniciativa té el suport d'entitats cíviques i de drets humans i entre les primeres adherides hi ha l’Associació Catalana pels Drets Civils, formada  per familiars dels presos i exiliats; l’Associació Pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya; els Caputxins de Sarrià; el Centre d'Estudis Joan Bardina; el Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN); Comitès Llibertat amb Presos i Represaliats polítics de Catalunya, la Crida per la Llibertat; Fam de Llibertat; la Fundació Humanitària Dr. Trueta; la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs; el Grup Sant Jordi de Drets Humans; la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat; els Lluïsos de Gràcia; Òmnium Cultural; la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (PDaD - PV) i TeatRe amb R de República.

El Dejuni és una acció que l’ANC impulsa fent seva l’experiència iniciada per l'ANC i Òmnium de Cornellà de Llobregat que, junt amb l'entitat Fam de Llibertat, el van dur a terme durant 40 dies dels mesos de novembre i desembre, fins el dia abans de les eleccions del 21D, amb la participació d’una seixantena de dejunadores i dejunadors.

Per a més informació: www.prouostatges.cat

AGENDA INICIAL DE CONFERÈNCIES al Dejuni de MOIÀ (a la Masia Montbrú, allotjament de turisme rural, als afores del poble)

 

Diumenge 8 d’abril, a les 20h

Interpretació del Cant dels ocells en honor al presos polítics i els exiliats per part dels Músics d’Artés per la Llibertat.

Diumenge 8 d’abril, a les 20,30h

Inauguració del Dejuni amb la xerrada de Fèlix Simon, de l’associació Fam de Llibertat, sota el títol “El per què d’un dejuni de solidaritat i de denúncia?”

Dilluns 9 d’abril, a les 20h

Xerrada-tertúlia “La no-violència, eina per a l’alliberament”, amb l’antimilitarista Pepe Beunza, primer objector de consciència de l’Estat espanyol.

Dimarts 10 d’abril, a les 20h

L’exdirigent de la Crida a la Solidaritat Àngel Colom explicarà per què reapareix la Crida, ara com a Crida per la Llibertat.

Dimecres, 11 d’abril, a les 20h

Xerrada-tertúlia “La revolució dels somriures” amb el pallasso i regidor de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, imputat per haver lluït el seu nas de pallasso en un escorcoll de la Guàrdia Civil el 20 de setembre.

Dijous, 29 de març a les 20h

Cloenda del Dejuni amb un recital poètico-musical de la poetessa Montserrat Altarriba, acompanyada al teclat de Nati Ortega i al saxo de Roger Español, l’home que va perdre un ull per causa de les càrregues de les forces de seguretat espanyoles durant el referèndum de l’1 d’octubre.